Nu alerga, că transpiri!

Soare, cald, parc, copii zglobii și sănătoși aleargă peste tot. Din când în când auzi câte o mămică sau o bunica strigând la copiii lor: “Nu mai alerga că transpiri. Vaaai, uite cum eșți, fleașcă!. Dacă mai alergi, mergem în casă!”.

N-am înțeles niciodată de ce nu e bine să transpire? Din ce știu, prin transpirație se elimina toxinele din organism și sportul, cică, face bine. Sunt studii intregi făcute pe tema asta. Deci, încurajăm copiii să facă sport dar fără să transpire? Cum o fi asta? Și dacă transpiră, ce se întâmplă? Răcesc? Toți pediatrii și studii consacrate spun că răcelile sunt cauzate de viruși și bacterii, nu de făcut sport în parc. În plus, de ce venim cu copilul în parc dacă nu să alerge și să își consume energia?

Așadar, de ce să nu lăsăm copiii să descopere lumea în ritmul lor, mai mult sau mai puțin alert. Au nevoie să sară, să alerge, să se joace în libertate. Aduceți-vă aminte, dragi părinți și mai ales bunici! Nu cred că în copilăria voastră stătea cineva cu gura pe voi non stop și va atrăgea atenția că vă loviți dacă vă urcați prin copaci, că transpirați și răciți, că nu e bine să pui mâinile pe jos pentru că e murdar etc. Ne dorim cu toții să avem copii sănătoși și veseli dar, din prea multă grijă, le îngrădim libertatea de a descoperi lumea.

Îmi doresc un loc de joacă, evident amenajat și sigur pentru copiii, dar în care copiii să se joace liber, sălbatic…să țipe, să sară, să se bucure zgomotos? Vreau un loc în care să nu mai aud mămici care la fiecare 30 de secunde le atrag atenția copiilor pentru ceva. Vezi că te loveșți…nu sări …nu țipa…nu alerga că o să cazi…..vezi că transpiri… și alte d-astea. Adi a învățat să le ignore…eu nu prea. Încă îmi e greu să le suport privirile tăioase și judecățile când fi-miu se trântește și se târăște pe jos pe unde apucă. Problema lor e că ăștia sunt maimuțele și fac și ai lor ce face fi-miu.

E frig afară? Ok….îmbracă copilu decât să stai cu gură pe el că se trântește pe jos. Doamnelor….nu vreți copii în eprubetă! Copiii au nevoie să fie liberi, să țipe, să sară, să se joace cum vor ei. Nu-i lăsăți să se joace cum vor ei pentru că na, trebuie să se joace frumos, dar vă plângeți că stau mult pe tablete și telefoane și ca sunt tot timpul răciți. Microbii și bacteriile le vor lua oricum. Dar cu cât globul de sticlă e mai gros cu atât au astea material de lucru.

Așadar, îmi doresc un loc de joacă sălbatic, cu noroi și copaci, cu topogane și locuri de cățărat, cu loc de alergat și țipat. Un loc care să simuleze, măcar în mică măsură, joacă liberă din față blocului, din copilăria de la țară. Nu ne spuraveghea nimeni…nu țipa nimeni să nu alergăm, să nu sărim. Săream de la etajul 1 al unui bloc în construcție care curenta când ploua. Ok….nu mi-aș lasă copilul să facă asta dar….mi-ar plăcea să aibă și el acest sentiment de libertate totală. Dacă nu acum…..atunci când???

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.