Noi dormim

Somnul copiilor e marea dilemă a tuturor mamelor și marea cucerire după ce bătălia e câștigată! Și la un moment dat va fi câștigată! Să nu uităm că în curând vom avea în casă niște adolescenți pe care nu o să îi putem trezi pe la 12 să îi trimitem la teză.

Aveam două mari temeri înainte să devin mamă: cum o să mă descurc cu programul de somn (al meu, nu al copiilor 😊) și cum fac să am și eu puțin timp pentru mine seara. Capuțul meu cere din când în când o baie fierbinte de o ora sau un pic de timp de „netflix and chill”. Sunt o persoană care hibernează. Dacă n-am minim 7 ore de somn legate nu ne înțelegem om cu animal.

Deci….copilu’ acceptăm orice dar mă lași să dorm! Și am aplicat metoda ușor spartană de sleep training. Câteva trucuri pe care le folosim cu succes pentru ambii copii:

  1. Spațiu dedicat de somn

Fiecare are camera lui și loc dedicat de somn cu liniște și întuneric. E treaba serioasă asta cu somnul. Nu se poate face așa oriunde. Cand dormim toți împreună, nu doarme nimeni inainte de ora 12:00.

  1. Ritual de somn

Avem același ritual de somn în fiecare seara. Începe cam cu o oră jumate înainte de ora stabilită de culcare cu joacă prin casa, ceva mai liniștit – poate un puzzle, ceva de construit sau niște cuburi în cazul bebelușului. Ne asigurăm că a mâncat cu 10 minute înainte să mergem în pat, că a fost la baie, că a sărit în sus, că și-a făcut toate turele prin casa și am eliminat orice urmă de vagi nevoi care apar brusc pe la 9 seara. În pat stabilim clar ce facem: 4 povesti scurte apoi încă 10 minute de joacă și după eu plec la culcare. Totul începe pe la 8 astfel încât la 9 jumate maxim ies din camera. Nu ne interesează ce proteste sau nevoi imaginare ar putea să mai aibă: EU MĂ CULC! La început, adică minim o luna e posibil să apără diverse proteste urlete, țipete mai ales la copiii mai mari, dar cheia e perseverența. Cu timpul se va obișnui.

Ritualul în cazul bebelușului e mai rapid. Menținem aceeași oră de somn, 7:30 – 8 maxim, depinde când s-a trezit după al doilea somn din timpul zilei. Lapte cald la biberon, stingem lumina și gata! Mami și puiu nani! Avem treaba cu frate-su…așa că…NANI! Protestele se rezolvă pașnic, dar fără să îl iau din pătuț. Mai intru de vreo câteva ori în camera lui până se chiar liniștește dar…se liniștește și cu timpul se va obișnui.

Nu răman în cameră până adoarm copiii. I-am obișnuit de la început să adoarmă singuri cu toate protestele inițiale care n-au durat foarte mult. Asta e regula și ne ținem de ea. Reclamațiile pe canapeaua unui psiholog cand veți fi adulți!

Dacă este necesar să facem și baie, atunci ritualul de somn începe mai devreme.

  1. Fără televizor după ora 8.

Ecranul îl agită foarte tare așa că avem o regula: după ora 8 nu mai avem desene. Ne jucăm prin casa chestii cat mai liniștite și de conectare, în special conectare cu tati pentru că de asta are nevoie.

 

  1. Regula rămâne și în concedii.

Am stabilit o regula, ne ținem de ea chiar și în concedii sau weekenduri. Avem într-adevăr și excepții dar rămn strict la nivel de excepții. Chiar dacă se întâmplă să nu fim noi acasă la ora de culcare, am rugat bunicii să mențină aceeleași reguli.

Vor fi proteste, vor fi reclamații, au fost multe situații în care am zis că o să vina Protecția Copilului la ușă sau când am stins toate becurile din casa și ne-am băgat în pat cu el târâindu-se pe jos că nu vrea să se culce dar până la urmă cedează.

Acceptăm multe dar….NOI, adulții, avem nevoie de somn 😊. Să nu va închipuiți că are buton și la 9:30 când ieșim din cameră doamre. Nuuu…are o lanterna și o lampa de veghe și o jucărie mică în pat. Mai stă să vorbească să se joace un pic la el în pat…singur. Știți ce….nu ne interesează ce face la el în camera atâta timp cat rămâne în pat și nu vine peste noi. Cam în 10 – 15 minute după ce ieșim din camera e liniște în toată casa. Se merită toate protestele și toate urletele pentru acel moment divin în care nimeni nu mai vrea nimic și e LINIȘTEEEEE!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.