Cand suna ceasu …

Adultii asociaza ceasul cu alarma foarte prietenoasa de telefon Samsung luni dimineata pe la 6, eventual si intr-o zi de iarna autentica cu -10 grade afara. Copiii inca nu au ajuns la aceasta performanta. Pentru ei ceasu este un animalut prietenos pe care l-au vazut inca din bebelusie la Duck TV, cu ochi si gura, care spune cifre si danseaza vesel dimineata cand suna. Sorry kiddos….mai asteapta cativa ani. Animalutul ala prietenos va fi aruncat de pereti doar pentru ca a indraznit sa te deranjeze dimineata si sa te trimita la scoala ca ai teza sau mai rau Bac.

Pana atunci, ramanem la anumalut prietenos. Si daca tot ne place atat de mult, am descoperit o metoda sa il si folosim, tot in interesul meschin al adultilor care incearca sa ii faca pe copii sa inteleaga cand e timpul de masa, de somn, de spalat pe dinti etc. Poate nu stiati, dar jumatate din timpul unui parinte se petrece asteptand dupa copii sa se joace sau sa faca diverse lucruri iar cealalta jumatate sa le spuna cat timp mai au.

Si cum ne consideram parinti moderni indoctrinati de principiile parentingului, nu fortam copilu, il facem sa inteleaga ca trebuie sa faca lucruri, si mai mult, ca trebuie sa faca lucruri din proprie initiativa. Se numeste asta manipulare? Neah…..acum cica ii zice parenting.

So…revenim la ceas. Inca de pe la un an si ceva spre 2 cand a inceput sa inteleaga cifrele ii aratam un ceas electronic si ii explicam ca atunci cand arata 00 sau 10 sau whatever mergem la somn, la baie, la masa etc. Mergea de minune si aproape scurtam timpul de negociere de la o jumatate de ora la 15 minute. Sa nu credeti ca nu se prind astia micii ca vrei sa ii manipulezi!

Acum ca na, e mare (v-am spus intr-un post anterior ca s-a dat de vreo 3 ori in jurul Soarelui) metoda ceasu a evoluat si ea. Acum stie sa isi puna singur timer pe telefon si mai si negociaza ca s-a prins intre timp ca 10 minute inseamna mai mult decat 5 minute (hmm….speram sa mai dureze asta macar pan ape la vreo 15 ani asa… ).

Acum orice este….cand suna ceasu: cand suna ceasu mergem la baie, la masa, la somn, la gradinita…..si varianta avansata: cand suna ceasu mami se duce sa manance, faca pipi sau sa dea mancare la bebelus. Ce conteaza ca ala urla acum….nu nu….fratele e mai mare si trebuie sa asculte de frate: cand suna ceasu mananci, nu acum!

(Adi, 3 ani si 9 luni)

2 Comments

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.